7 Mayıs 2021 Cuma

  


Örneğe geçmeden önce, bricks and clicks yani tuğla ve tıklama iş modelini açıklayalım.

Bricks-and-clicks, yani tuğla ve tıklama, hem offline hem de online kanallardan satış yapan firmaların uyguladığı iş modelini tanımlıyor. Bricks (tuğla); mağaza ya da ofisleri, clicks (tıklama) da internet üzerinden yürütülen faaliyetleri kapsıyor.  Özellikle zincir mağazaların benimsediği bu strateji; müşteriye hem ürünleri fiziksel olarak direk almayı hem de internet üzerinden seçerek evine teslim olanağı sunuyor.


Dijital pazarlamanın egemenliğini gitgide arttırdığı bir dünyada şüphesiz klasik mağazalardan, web ortamına geçiş yapabilen markalar, değerlerini arttıracaklar, değişen dünyayı görmezden gelenler ise online satışların 200 milyon doları geçtiği bir pazarı düşünürsek, varlıklarını çok fazla sürdüremeyeceklerdir. Sadece mağaza/ofis dünyasından dijital ortama geçiş değil burada bahsedilen, aynı zamanda dijital dünyadan mağaza ve ofislere geçiş…


Bricks and clicks stratejisini sanırım en iyi aşağıdaki tablo özetliyor;

Yani ‘Toplam Kar’a giderken izlenen çevrimdışı / bricks satışlar; perakende dağıtım, kitle iletişim pazarlaması, fiyatlandırma ve müşteri tanıtımı, direk mail/hedef kitle pazarlaması ve çevrimiçi / clicks satışlar; kendi web sitesi tanıtımları, 3. Parti reklamlar, ödenen arama pazarlaması (arama motorlarında reklamlar satın alarak kitle kazanma süreci), viral pazarlama & ağızdan ağıza iletişim, email/direk pazarlama yollarının ikisini de takip etme durumu = clicks and bricks. Tablodan anlaşılacağı üzere direk mail/hedef kitle pazarlaması aynı zamanda internet satışına yarıyorken, kendi web sitesi tanıtımları da mağaza satışlarını etkiliyor. Dolayısıyla kazan-kazan durumu hakim.

Bu stratejiyi en iyi uygulayan markalardan biri: MANGO.


Mango dünyanın birçok yerinde binlerce mağazası olan bir tekstil markası. Kendi kategorisinde liderlerden biri olan Mango, dijital pazarlama ön plana çıkmadan önce de satış rakamlarının yüksekliği ile adından söz ettiriyordu, ancak değişen dünyaya ayak uydurmakta çok gecikmedi ve kendi web sitesi üzerinden ürünleri satmaya başladı. 2010 yılında başlayan bu yolculuk bugün de tam gaz devam ediyor, tabii ki her geçen gün büyüyerek..

Mango, rakiplerinin büyük bir çoğunluğunun görmezden geldiği online pazarlamaya girerek ana yetkinliğinin sadece mağaza satışı olmadığını gösterdi. Dijital dünyanın hızına yetişmek için de birçok yeni tasarım ortaya koydu. Ayrıca tedarikçileri ve dağıtım kanalları ile güven ilişkisi kurarak,  hem bedava teslimat olanağı hem de garantili kaynak sağlamayı başardı.

Marka değerinin artması ve tutarlılığı yakalamada Mango mağazalarının büyük payı var, aksi takdirde online kanallara karşı var olan önyargıdan birçok firma gibi nasibini alırdı. Ancak yıllardır süre gelen mağazacılık anlayışını internet ortamına taşıyan Mango, mevcut müşteri portföyünü internet ortamına da taşıyarak ve yeni üyeler kazandırarak, marka değerini yükseltti.

Hızlı yaşamaya mahkum olduğumuz günümüz koşullarında uzun alışverişlere vakti olmayanların bir numaralı tercihi: online alışveriş.. Mağazada bulabileceğiniz bütün ürünleri, web sitesi üzerinden inceleyip satın alabildiğiniz bu yol ile zaman iyi kullanmak elinizde..



Berna Bekaroğlu
12.03.2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder